Kategoriat
Eskatologia Julkaisu Kirjat Lopunajat

Eskatologia – John R. Stephenson


NYT ON VIIMEINEN AIKA 

Professori John R. Stephensonin teos, Eskatologia, on tervetullut ja poikkeuksellinen katsaus oppiin lopunajoista. Tervetullut siksikin, että eskatologiasta kirjoitetaan toisaalta liian vähän ja toisaalta aivan liikaa.
Vakavasti otettavat dogmaatikot kirjoittavat asiasta liian harvoin, kun taas sensaatiohakuista kirjoittelua on liian paljon. Spekulaatioiden varaan rakentaen ei ole hyvä elää. Kädessämme oleva teos on kirjoitettu kristikunnan tarpeeseen välttämättömästä näkökulmasta.
Stephenson kirjoittaa Uuden testamentin ajatusmaailmasta käsin. Apostoli Johannes sanoo: ”Nyt on viimeinen aika.” 1. Joh 2:18. Sanan valossa näemme oikean lähestymistavan. Eskatologia käsittelee viimeisiä tapahtumia, sillä me olemme ja elämme niiden keskellä tässä ja nyt. Stephenson kirjoittaa, miten Jeesuksen eskatologiset profetiat toteutuivat joiltakin osin jo Vapahtajan maallisen elämän aikana. Oikean eskatologian merkki on siis siinä, että sijamuoto on preesens.
Maailman loppu ja Kristuksen paluu ovat mitä oleellisimpia Kristuksen kirkon tunnustukseen kuuluvia asioita. Mainitsemme ne aina, kun tulemme koolle jumalanpalvelukseen. On myös syytä syventyä vakavasti näihin tunnustuskohtiin.
On ilahduttavaa, että Stephenson liittää eskatologian kiinteästi kristologiaan, oppiin Kristuksesta. Eskatologian päähenkilö ja sanoma todellakin on Kristus itse. Vaikka kristityt kulkevat “monen ahdistuksen kautta”, meitä odottaa viimeisten tapahtumien jälkeen itse Viimeinen, joka on myös Ensimmäinen, Jumalan Poika, Vapahtajamme Jeesus Kristus.

Risto Soramies, piispa
Suomen evankelisluterilainen Lähetyshiippakunta (LHPK)
Halvar Sandell, pastori
St. Martins församling i Helsingfors
Concordia ry:n pj.

Eskatologia - John R. Stephenson
Eskatologia –
John R. Stephenson